Промени, засягащи паркирането на два централни булеварда в София, се превърнаха в

...
Промени, засягащи паркирането на два централни булеварда в София, се превърнаха в
Коментари Харесай

Срамната история с картите за безплатно паркиране в София

Промени, засягащи паркирането на два централни булеварда в София, се трансфораха в народен политически проблем. Много по-голям проблем обаче се оказва раздаването на стотици карти за гратис паркиране в синя и зелена зони при дългогодишното ръководство на Йорданка Фандъкова, което беше огласено в понеделник на конференция от столични общински съветници от групата на " Продължаваме Промяната-Демократична България-Спаси София ".

Защото тук не става дума единствено за броя на паркоместата и загуба в ра змер на милиони левове поради неплатено паркиране. Проблемът е в погазването на самата концепция за общинско ръководство, призвано да ръководи обществените ресурси справедливо и в полза на всички.
Като правоимащите от времето на Живков
Срамната история с картите за гратис паркиране до момента е била крита и заради това, че те са издавани без правно съображение. Нещо като привилегиите от времето на социализма - за номенклатурата, само че и за цели фамилии на " правоимащите ", тъй като автомобилът може да се паркира свободно, без значение кой го ръководи. А доста постоянно картите са били без регистрационен номер на кола и без име на предявител - направо като печеливш фиш от тотото, който може свободно да се употребява от доста ръце, нонстоп.

Навремето Тодор Живков лично е добавял и задрасквал имена на правоимащи, включени в режима на специфични еко гозби, приготвяни в днешния хотел " Рила " и постоянно доставяни у дома със служебните волги и мерцедеси. Десетилетия по-късно столичната кметица е раздавала еднолично по предложение на Центъра за градска подвижност анонимни карти за гратис паркиране из целия град.

Срамно е и разточителството за общинската администрация, която безусловно си е окупирала тоталния център на София към постройката на общината до площад  " Александър Невски ", с цел да идват чиновниците на работа. Кабинетът на един от зам.-кметовете да вземем за пример е имал 6 карти, а една от дирекциите - 16. Карти обаче са били раздавани и на други институции - точният брой е неразбираем. От ГЕРБ признаха за 18 на чиновниците от Държавна организация " Технически интервенции " - добре, те би трябвало да имат независимост на придвижването да наблюдават и подслушват, с вярата въпреки всичко в множеството случаи обектите им да са в действителност незаконни детайли. Но какъв брой още длъжностни лица от други ведомства са имали право на такава екстра? А бизнесмени и публично известни фигури?

Да се ползваш с привилегии, в случай че си на власт - този манталитет е непробиваем и на централно равнище. Каквато и да е властта, служебните коли са неин неизменим признак. А те вървят с паркоместа пред ведомствата и с водачи. Не единствено министрите и зам.-министрите имат служебни коли и водачи, само че и началниците на кабинети. Ползват такива и шефове на дирекции, организации, регионални администрации и прочие Всичко това е не просто важен обществен разход - за автопарк и поддръжка, гориво, заплати, осигуровки, само че и задръства града с транспортни средства и замърсен въздух. Какво ще му стане да вземем за пример на един шеф на кабинет на министър да си вземе метрото и да отиде на работа в министерството, което е в центъра на града, а когато се наложи да върви в командировка, да употребява обща служебна кола, вместо да разточителства с лична и с водач? Ясно е какво - иначе няма да се усеща специфичен. Автомобилът, водачът, паркомястото са признак на властничество.
Слуги или управници на публичния интерес
От тук стартира и основният въпрос дали в локалната и в централната власт излъчваме прислужници или управници на публичния интерес. Не може да чакаме съвременно развиване на обитаемоте меса и на цялата страна, в случай че вземащите управнически решения слагат най-отгоре персоналните си ползи и се овластяват с привилегии за сметка на общото богатство. Не можем да чакаме положителни и трайни решения за не толкоз комплицирани проблеми, като възстановяване на уличното придвижване, обезпечаване на повече велоалеи и пешеходни пространства в градовете, в случай че хората с власт сами са част от проблемите, които би трябвало да позволяват. Той не желае да слезе от колата и да паркира на повече от 10 метра от входа на службата си, вие желаете да работи за град за хората.

Хората постоянно са били нетърпими към привилегиите, тъй като те вършат едни " по-равни "  от останалите. Ако смяната в организацията на движението в София по булевардите " Патриарх Евтимий ", " Фритьоф Нансен "  и " Витоша "  е недообмислена, недокомуникирана и в случай че не балансира добре ползите на всички заинтригувани - и с това е образец за недобро ръководство, то скришното разпределяне на безвъзмездни карти за паркиране взривява самата концепция за обществено ръководство.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР